Teden v EU – Odbori in mini plenarno zasedanje Parlamenta, energetska unija in digitalna Evropa

Po zelenem tednu, ki je namenjen delu v svojih volilnih okrožjih, se poslanci ta teden ponovno vračajo v Bruselj. Poleg v odborih, se bodo v sredo sestali tudi na mini plenarnem zasedanju. Na njem bodo poslanci med drugim razpravljali tudi o strateškem načrtu za energetsko unijo, ki ga bo Komisija predstavila in sprejela ravno v sredo. V torek pa bodo v Bruslju predstavili tudi evropski digitalni indeks.

PARLAMENT – ODBORI IN PLENARNO ZASEDANJE

Danes bosta odbora za ekonomske zadeve in proračun razpravljala o ustanovitvi evropskega sklada za strateške investicije, ki bo namenjen financiranju Junckerjevega investicijskega načrta. Odbor za ekonomske zadeve se bo sestal tudi jutri, kjer bodo poslanci skupaj z vodjo evroskupine Dijsselbloemom razpravljali o stanju v evroskupini, še posebej v luči zadnjih dogodkov povezanih z Grčijo.

Jutri se bo sestal tudi odbor za okolje, ki bo razpravljal o reformi sistema trgovanja z emisijskimi kuponi in o biogorivih. Reforma emisijskih kuponov je potrebna zaradi nizke cene ogljika na svetovnih trgih, ki je posledica prevelikega števila kuponov na trgu. Nova zakonodaja o biogorivih pa je potrebna zaradi uporabe nove generacije čistejših biogoriv.

V sredo bodo poslanci dvorane odborov zamenjali za veliko razpravno dvorano, kjer bo potekalo enodnevno plenarno zasedanje. V okviru slednjega bodo poslanci razpravljali o poročilu dela Evropske centralne banke za leto 2013, pri čemer se jim bo pridružil predsednik ECB Draghi. S predsednikom Evropskega sveta Tuskom bodo poslanci razpravljali o zaključkih zadnjega neformalnega srečanja voditeljev držav EU. S podpredsednikom Komisije Šefčovičem pa bodo poslanci razpravljali o vzpostavitvi energetske unije.

Odbori bodo z delom nadaljevali v četrtek. Odbor za državljanske svoboščine bo razpravljal o spremenjenem predlogu za vzpostavitev evropskega sistema izmenjave podatkov o letalskih potnikih. Potem ko so se poslanci na zadnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavzeli, da bodo iskali kompromis glede zakonodaje, naj bi v četrtek predstavili tudi časovnico za sprejetje zakonodaje. Prav tako v četrtek bo odbor za proračun sprejemal smernice, ki jih bo Parlament zagovarjal pri sprejemanju proračuna za leto 2016.

Dnevni red zasedanja je na voljo tukaj, vse dejavnosti pa lahko v živo spremljate tukaj.

STRATEGIJA ZA ENERGETSKO UNIJO

Podpredsednik Komisije Maroš Šefčovič in komisar za energetiko Miguel Arias Cañete bosta v sredo predstavila strateški načrt za vzpostavitev energetske unije, ki predstavlja enega izmed glavnih prioritet trenutne Komisije. Energetska unija bo odigrala pomenbno vlogo pri spopadanju s podnebnimi spremembami in zagotavljanju energetske varnosti v Uniji.

Čeprav bo dokument objavljen šele v sredo, pa se je na internetu že pojavil njegov osnutek (tukaj je na voljo EurActivov članek povezan z osnutkom). Slednji za energetsko unijo predvideva pet temeljnih dimenzij, ki so med seboj popolnoma povezane – energetska varnost in solidarnost, popolna integracija evropskih energetskih trgov, energetska učinkovitost, dekarbonizacija gospodarstva, spodbujanje raziskav in razvoja. V ta namen strategija predvideva tudi 15 strateških ciljev, ki naj bi jih EU v prihodnosti izpeljala za vzpostavitev energetske unije.

Osnutek strategije predvideva tudi večjo vlogo Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) s sedežem v Ljubljani. Kot del prizadevanj za vzpostavitev popolno povezanega evropskega energetskega trga, naj bi ACER pridobil dodatne pristojnosti in vlogo evropskega regulatorja za to področje. Trenutno ima ACER namreč bolj “posvetovalno” vlogo saj lahko izdaja zgolj neobvezujoča prirporočila in še to samo v primeru, da ga pozove kateri izmed nacionalnih regulatorjev.

#DIGITAL4EU – PREDSTAVITEV EVROPSKEGA DIGITALNEGA INDEKSA

Jutri bodo v okviru evropskega foruma o digitalnih priložnostih za Evropo “Digital4EU” predstavili evropski digitalni indeks, ki bo z uporabo nekaterih kazalcev (uporaba interneta, povezljivost, digitalna pismenost, uporaba spletnih storitev, povezljivost različnih digitalnih tehnologij in digitalizacija državne uprave) med seboj poskušal primerjati evropske države in prikazati njihovo uspešnost glede na evropsko povprečje.

Digitalni indeks bo predstavljen v luči vzpostavitve evropskega enotnega digitalnega trga. Strategijo o njem naj bi Evropska komisija predstavila v maju. Enotni digitalni trg bi lahko v prihodnjih petih letih lahko ustvaril več sto tisoč novih delovnih mest in prispeval dodatnih 250 milijard evrov evropskemu gospodarstvu.

Predstavitev indeksa in forum “Digital4EU” lahko spremljate preko naslednje povezave.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: