Teden v EU – 5 sestav Sveta, parlamentarni odbori in uradna zaprisega Komisije

V tem tednu bo mobilnih kar nekaj ministrov iz držav članic EU. V Bruslju se bodo namreč zvrstila kar pet zasedanj Sveta EU v različnih sestavah. Jutri se bodo najprej sestali prometni in finančni ministri, v četrtek ministri za socialne zadeve in delo, v petek pa še ministri za izobraževanje ter (v drugi sestavi) zunanji ministri. Poleg ministrov se bodo na rednih zasedanjih odborov sestali poslanci, ki bodo v okviru političnih skupin pripravljali tudi zadnje letošnje plenarno zasedanje Parlamenta, ki se bo zvrstilo prihodnji teden v Strasbourgu. V sredo pa bodo evropski komisarji s predsednikom opravili uradno zaprisego pred Sodiščem EU v Luksemburgu.

Komisarji bodo opravili uradno zaprisego pred Sodiščem EU (Vir: (c) Evropska unija 2014)
Komisarji bodo opravili uradno zaprisego pred Sodiščem EU (Vir: (c) Evropska unija 2014)

Uradno zaprisego morajo komisarji podati na podlagi 245. člena Pogodbe o delovanju EU. V zaprisegi se komisarji zavežejo da bodo svoje obveznosti izpolnjevali neodvisno in v splošno korist Unije. Pri tem se zavežejo k temu, da ne bodo iskali ali prejemali navodil s strani vlad ali drugih organizacij, ki bi lahko vplivale na njihovo delo. Besedilo zaprisege prejšnje Evropske komisije je na voljo tukaj.

PARLAMENTARNA DEJAVNOST

Člani odbora za ekonomske in monetarne zadeve bodo danes in jutri opravili zaslišanja za člane upravnega odbora enotnega odbora za reševanje, ki bo skupaj z ECB-jem sodeloval pri nadzoru najpomembnejših bank v Uniji. Parlamentarni pogajalci bodo danes skupaj s pogajalci Sveta in predstavniki Komisije nadaljevali s trialogom za sprejetje proračuna za leto 2015.

V četrtek bodo člani odbora za državljanske svoboščine sprejemali resolucijo glede vprašanj migracije. Resolucija naj bi tako vsebovala predloge za povečanje solidarnosti med državami pri sprejemanju priseljencev, sodelovanju s tretjimi državami in predloge za spopadanje s kriminalnimi združbami.

V okviru političnih skupin bodo poslanci pripravljali zadnje letošnje plenarno zasedanje. V primeru, da bo dosežen dogovor, naj bi poslanci sprejeli popravljen proračun za letos in proračun za prihodnje leto. Poleg tega bodo poslanci na zasedanju izvolili novo (staro) evropsko varuhinjo človekovih pravic, razpravljali o priznanju Palestine, situaciji v Ukrajini in pripravah na zasedanje Evropskega sveta. V okviru zasedanja bodo poslanci tudi razglasili zmagovalca letošnje filmske nagrade LUX. Med tremi finalisti je tokrat prvič tudi slovenski film “Razredni sovražnik”.

Kot vedno je delo odborov EP mogoče spremljati v živo tukaj.

SVET ZA EKONOMSKE IN FINANČNE ZADEVE

Finančni ministri naj bi jutri sprejeli direktivo o povezanih družbah, ki bo preprečevala dvojno obdavčitev dobičkov med matično in povezano družbo ter direktivo, ki bo omogočala avtomatsko izmenjavo podatkov med davčnimi organi držav članic z namenom preprečevanja davčnih utaj. Predsedstvo Sveta bo državam članicam predstavilo stanje pri sprejemanju direktive glede sodelovanja na področju davka na finančne transakcije.

Komisija bo finančnim ministrom predstavila tudi načrt za spodbujanje investicij (t.i. “Junckerjev načrt” v vrednosti 300 milijard evrov) ter opravila izmenjavo mnenj o zadevi. Ministri bodo razpravljali tudi o poročilu Evropskega računskega sodišča glede porabe proračuna za leto 2013.

Dodatne informacije o zasedanju in tematikah, ki jih bo obravnaval Svet so na voljo v tem dokumentu.

SVET ZA PROMET, TELEKOMUNIKACIJE IN ENERGIJO

Ministri se bodo tokrat posvetili energetskim tematikam. Razpravljali naj bi o novem upravljavskem procesu s katerim bi implementirali odločitve, ki so jih voditelji držav in vlad sprejeli glede emisij toplogrednih plinov, energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije do leta 2030. Sprejeli naj bi tudi zaključke o poteku vzpostavitve enotnega energetskega trga znotraj Unije.

SVET ZA ZAPOSLOVANJE IN SOCIALNO POLITIKO (EPSCO)

Ministri za zaposlovanje bodo v četrtek razpravljali o izboljšanju storitev v okviru mreže EURES in novi uredbi, ki bo vsebovala nova pravila za boljše sodelovanje med državami na tem področju. Čas bodo posvetili tudi razpravi o poteku vpeljevanja določil za zmanjševanje brezposelnosti mladih in o mehanizmih za nadzor izpeljave teh določil.

Ministri se bodo posvetili tudi razpravi o trenutnem stanju sprejemanja direktive o porodniškem dopustu in o direktivi glede deleža žensk v upravnih odborih podjetij, katere cilj naj bi bil vsaj 40% zastopanost “manj zastopanih spolov” v upravnih odborih podjetij do leta 2020.

ODBOR ZA IZOBRAŽEVANJE IN MLADE

V petkovem delu namenjenemu izobraževanju bodo pristojni ministri sprejeli zaključke o pomenu povezovanja podjetništva in izobraževanja ter o posledičnem povezovanju gospodarstva in izobraževalnih sistemov. Razpravljali bodo tudi o dodani vrednosti, ki jih prinašajo mednarodni programi mobilnosti v univerzitetnem izobraževanju.

V delu namenjenemu mladim pa se bodo ministri pogovarjali o pomenu vpeljevanja mladinskih politik znotraj različnih segmentov javnih politik, hkrati pa bodo sprejeli tudi zaključke o pomenu dostopa mladih to pravic, ki jim pripadajo, da bi s tem lahko izboljšali svoj položaj v družbi.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Ministri za zunanje zadeve bodo z delom začeli v petek, končali pa naslednji ponedeljek. V petkovem delu zasedanja, ki bo namenjen razvojnim tematikam, bodo ministri razpravljali o novem okviru na področju razvojne politike po letu 2015. Razpravljali bodo tudi novem akcijskem načrtu EU za zagotavljanju enakosti spolov v okviru razvojnega sodelovanja.

V ponedeljek pa se bodo ministri posvetili aktualnim dogajanjem na Bližnjem vzhodu in Zahodnem Balkanu, kjer bodo razpravljali z visoko predstavnico za zunanje zadeve Federico Mogherini. Koordinator EU za ebolo Christos Stylianides pa bo ministre obvestil o razvoju pri širjenju te bolezni.

Podrobnejše informacije o vseh zasedanjih Sveta bodo tekom prihajajočega tedna objavljene tukaj. Nekaj informacij pa je na voljo tudi v tem dokumentu.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: