Teden v EU – “Mini plenarka” v Bruslju, Svet za kmetijstvo in ekonomske zadeve in Vrh G20 v Avstraliji

V sredo in četrtek bo v Bruslju potekalo prvo kratko (dvodnevno) plenarno zasedanje tega parlamentarnega sklica. Na dnevnem redu so tokrat poročilo Evropskega računskega sodišča za leto 2013, mirovni proces na Cipru in Severnem Irskem, situacija v Južnem Sudanu in okrepitev sodelovanja z Moldavijo. Ob začetku zasedanja bodo poslanci počastili tudi 25. obletnico padca Berlinskega zidu. Pred zasedanjem se bodo  ponedeljek in torek sestali tudi parlamentarni odbori. Zaposleni bodo tudi ministri, ki se bodo ta teden srečali na zasedanjih Sveta EU, predsednik Komisije Juncker in odhajajoči predsednik Evropskega sveta pa se bosta konec tedna udeležila vrha držav skupine G20, ki bo potekal v avstralskem Brisabaneu.

ea68a-20120718pht01364_original
Vir: (c) Evropski parlament 2014

PARLAMENT – ODBORI IN PLENARNO ZASEDANJE

Jutri bodo člani odbora za državljanske svoboščine (LIBE) razpravljali o predlagani zakonodaji, ki bi od letalskih družb zahtevala, da državam EU posredujejo podatke o potnikih, ki prihajajo oz. odhajajo iz Unije (t.i. PNR podatki). Prav tako pa bodo jutri člani odbora za okolje in javno zdravje (ENVI) glasovali o predlogu zakonodaje, ki bi državam članicam omogočala prepoved uporabe GSO, tudi če so le-ti dovoljeni na EU ravni. O zakonodaji o GSO smo prejšnji teden pisali tudi na našem blogu.

V sredo in četrtek se bodo poslanci sestali na plenarnem zasedanju v Bruslju, ki se bo začelo s počastitvijo spomina na padec Berlinskega zidu pred 25. leti. Zasedanje se bo nadaljevalo z obravnavo letnega poročila Evropskega računskega sodišča za leto 2013 (poročilo je v slovenščini dostopno tukaj), ki kaže da je bilo 4,7% proračuna EU porabljenega napačno. Poročilo bo predstavil predsednik Sodišča Vítor Manuel da Silva Caldeira.

Prav tako v sredo bodo poslanci razpravljali tudi o nadaljevanju mirovnega procesa na Severnem Irskem in Severnem Cipru, slednjega ogrožajo nedavni turški posegi v ciprske ozemeljske vode, in v resoluciji pozvali vse vpletene strani naj se vzdržijo kakršnihkoli aktivnosti, ki bi lahko ogrožale ta procesa.

V sredo se bo poslancem pridružila tudi Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini in z njimi razpravljala o humanitarnih razmerah v Južnem Sudanu, o čemer naj bi poslanci v četrtek tudi sprejeli resolucijo. Prav tako v četrtek pa naj bi poslanci dali zeleno luč za sklenitev asociacijskega sporazuma med EU in Moldavijo.

Celoten osnutek dnevnega reda tokratnega zasedanja je na voljo tukaj, zasedanje pa bo možno v živo spremljati tukaj.

Za konec parlamentarnega poročanja pa še kratek “opomnik” – v torek dopoldne se bo predsednik Evropskega parlamenta sestal s predsednikom slovenske Vlade dr. Mirom Cerarjem.

SVET – KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO TER EKONOMSKE IN FINANČNE ZADEVE

Danes in jutri bo v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za kmetijsko in ribištvo (AGRIFISH). Ministri bodo poskušali najti soglasje glede omejitev ulova za določene ribje vrste za leti 2015 in 2016 ter razpravljali o pismu Komisije glede amandmajev proračuna EU za leto 2015 in o ciprski davčni olajšavi za kmetijska pogonska goriva. Ministri naj bi se med drugim seznanili tudi o mladinskem kmetijstvu, ruski prepovedi uvoza evropskih nektarin in breskev ter o zaščiti čebel. Več informacij o zasedanju lahko najdete tukaj, dnevni red pa je na voljo tukaj.

Dodatne informacije o zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECFIN) bodo tekom tedna na voljo na spletni strani Sveta.

VRH G20 V AVSTRALIJI

Konec tedna (v soboto in nedeljo) se bosta predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy udeležila vrha G20, ki bo potekal v avstralskem Brisbaneu. Stališča, ki jih bosta predsednika zagovarjala na vrhu v imenu Unije, so povzeta v skupnem pismu voditeljem držav in vlad (dostopno tukaj). Ključna področja, na katerih si bo evropska delegacija prizadevala da bi prišlo do napredka pa so strategija za rast in delovna mesta (popolna uveljavitev napovedanih reform s strani držav G20) ter nadaljevanje reform na finančnem sektorju, nadaljevanje prizadevanj za boj proti davčnim utajam in goljufijam.

Več informacij o vrhu je na voljo na uradni spletni strani.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: